čtvrtek 4. listopadu 2010

Chromatický test osobnosti

Tento test je podle všeho velmi vědecký, slovy naší 'sorky psychologie "stojí asi dvacet tisíc. Pokud se ještě vydává." Internet ale na první stránce ke slovům "chromatický test" nevyhodil nic ohledně jeho zakoupení, takže si zde dovolím reprodukovat verzi, kterou jsme si zkoušeli ve škole, samozřejmě za použití vlastních zdrojů.

Příprava testu

Budete potřebovat papír A4, nejlépe čistý z obou stran. Hodí se čistý, pořádkumilovní fanatici můžou sáhnout po řádcích či čtverečkách. Dále tužku a obrázek v následující části. Ten zhruba odpovídá původnímu zadání, ale je samozřejmě zkreslený jednak prodlevou v reprodukci a zejména nastavením vašich monitorů. Jednotlivé odstíny barev prý hrají poměrně významnou roli ve vyhodnocení, takže tady přesnost asi trochu utrpí, ale je to pořád lepší než "jaká je tvoje oblíbená barva? Oranžová? Gratuluji, jsi Naruto."

Na papír načrtněte (nejlépe horizontálně) tabulku s čísly 1 až 12. Každému číslu přiřadíte jednu zkratku, nic víc.

123456789101112
 

Následuje sloupec (maniaci můžou zkusit tabulku) pojmů. Před každým slovem vynechte nějaké místo. Jeden řádek tabulky oficiálně vypadá nějak takto:

slovo---

Standardní test obsahuje jako slova následující pojmy: radost, práce, matka, samota, minulost, já (sám), děti, útočit, život, otec, zábava, smrt, sex, klid, bolest, kamarádi-ky, úzkost, ticho, hádka, nejlepší žena, vítězství, strach, nuda, lidé, nemoc, nejlepší muž, vzdělání, rvačka, dětství, manžel-ka, hluk, muži, štěstí, nálada, změna, snění, ideální já, milenec-ka, domov, ženy, budoucnost, pracoviště, sny, být první, láska, nadřízený, únava, intimní styk, alkohol.

Vypracování testu

U tohoto testu je klíčová spontánnost. Snažte se tedy nad ničím moc nepřemýšlet a doplňovat věci tak, jak vás zrovna napadají. Jen tím způsobem dostanete nejpřesnější výsledky.


Podívejte se na obrázek a co nejspontánněji seřaďte barvy na něm do číselné tabulky podle oblíbenosti: 1 je "nejhezčí" barva a 12 "nejošklivější." Tady i dále můžete k popisu používat uvedené zkratky.

Dále do trojice políček za slovem (pokud políčka máte; pokud ne, piště prostě do stejné řádky) vypište tři barvy, které byste s daným slovem spojili. Je možné jednu barvu napsat vícekrát, třeba i třikrát. Toto je nejdelší část testu, klidně si nechte čas na rozmyšlenou, ale nesnažte na to jít s nějakou logikou.

Když máte barevné trojice přiřazeny, do prvního políčka (nebo před slovo, proto jsme tam vynechávali místo), daný pojem "oznámkujte." Hodnotí se na celočíselné stupnici 14, přičemž 1 znamená nejpozitivnější hodnocení, 4 nejvíce negativní.
Hodnoťte opravdu celými čísly, 2.5 nebo 2-3 není hodnocení.

Vyhodnocení testu

Po známkování vypište za trojici "barevných kódů" jejich číselné hodnoty a jejich součty (případně je můžete rovnou sčítat). Příklad:

 
1práceFSHF---1171129

Do posledního políčka vepište číslo podle následujícího klíče:
Součet 3 až 12 = 1,
Součet 13 až 18 = 2,
Součet 19 až 24 = 3,
Součet 25 až 36 = 4.


Už během této fáze jste asi získali vhled do významu všeho toho přiřazování. Dále můžete:
- seřadit pojmy podle součtů hodnot barevných kódů
- seskupit pojmy se stejnými součty (důležitá je zejména skupina kolem "já (sám)")
- porovnat "známku" vlevo se známkou vpravo.

Prohlášení
Nejsem autorem ani majitelem tohoto testu jako takového, jen zde použité verze barevného kola. Jeho zveřejněním nepřicházím k žádnému zisku, stejně jako by neměl kdokoli, kdo jej odtud vyjme a zveřejní jinde. Pokud máte nějaké oprávněné výhrady k této reprodukci, ozvěte se zde.

5 komentářů:

  1. No tak jsem si ten test udělala a málem to se mnou švihlo, co mi u některých políček vyšlo ^^; Ale děkuju moc za to, že sis s tím dal tu práci.

    OdpovědětVymazat
  2. Rádo se stalo, snad mě za to nikdo nezažaluje :D

    OdpovědětVymazat
  3. Jinak pokud někoho zajímají moje výsledky - ze školy, kde jsem na vyplňování neměl zas až tak moc času...

    Nejoblíbenější: Ticho (5), ideální já, dětství, lidé (8), nejlepší muž (9), štěstí, nálada, manžel/ka, vzdělání, vítězství, kamarádi (10), já, život, muži (12)

    Nejméně oblíbené: Rvačka (33), únava (32), útočit, sex, hádka, intimní styk (30), práce (lol), minulost (29)

    Neshody mezi tipovaným hodnocením a vypočteným: Práce (1-4), být první (1-3), láska (1-3); jinak jsem zbytek trefil přesně nebo těsně vedle.

    OdpovědětVymazat
  4. Uf, konečně přináším výsledky ^_^
    Nejoblíbenější: já, klid/6/, nejlepší muž/8/, ticho/11/ matka, snění, ideální já, láska/12/

    Nejméně oblíbené: rvačka/35/, bolest, hádka/33/, lidé/32/ samota, hluk/31/, úzkost, nemoc/30/, nejlepší žena/29/ útočit, strach/27/, dětství/26/, nuda/25/

    Neshody mezi tipovaným hodnocením a vypočteným: dětství (1x4), o dva body se mi jich liší hafo: radost, samota, život, otec, smrt, sex, bolest, nejlepší žena, nemoc, intimní styk - u všech vyšla horší známka než vlastní hodnocení, jen vzdělání se vylepšilo(4x2).

    OdpovědětVymazat
  5. Ja jsem ten papir nejak ztratila, ale potencilani sebevrah (smrt hned na prvnim miste) mi tak nejak staci. .
    Pokud najdu tak treba dodam ^ ^''

    OdpovědětVymazat