středa 6. dubna 2011

Slovy Neslovy

Jistě znáte to, že nějakých 80 - 90% komunikace mezi lidmi je tvořeno neverbální, tedy ne-slovní složkou. Není divu, však jsme se vyvinuli ze zvířat, která i k poměrně složitým komunikacím slova nepotřebují. Jenže to platí pro komunikaci s člověkem, co stojí někde s vámi, vidí vás a slyší. Jinak bude vnímána komunikace po telefonu, kdy protějška slyšíte, ale nevidíte, a zas jinak skrz sklo, kde je tomu naopak. A nejhorší možnou verzí je psaná forma. Ta ruční ještě jde, leccos může napovědět písmo. Ale co ta digitální?

Digitální komunikace nabízí jedinou možnost zosobnění: slova. Všechno ostatní je standardizované. Ve většině případů nemůžete líbesbríf vykudrlinkovat nebo si nějakým jiným způsobem vylít duši do písma samotného, leda byste snad ve stavu krajního rozhořčení psali morseovkou.

Když mně poprvé ještě na starý mobil Nokia 3210 přišla zpráva obsahující matoucí skupinu znaků ":o)" neřekl jsem si WTF, to jsem tehdá taky neznal, ale jednoduše mi trvalo hodnou chvíli ji rozluštit. Novější technologie to už dělaly samy - zobrazovaly "smajlíky."

Emotikony: jev poměrně nadužívaný a proklínaný, jsou úplně všude - už prosakují i do univerzitní korespondence! - a jasně svědčí o lidské potřebě "polidštit" stroje. Dáváte člověku na druhé straně drátu nějakou představu v jakém duchu se konverzace nese, případně že pro jeho poslední výrok nenalézáte vhodný slovní výraz, jen ten obličejový.

Rozšířením emotikon je jistá skupina výrazů, které jsou buď ustálenými zkratkami (slavné LOL pro "Laughs out Loud" nebo ROFL pro "Rolls On the Floor Laughing;" více Wiki), případně popis činností často uvozovaný speciálními znaky, nejčastěji *, () nebo +. Příklad - *faints,* (cheer), +gets shot.+ Co já vím jsou nejrozšířenější hvězdičky, závorky používá Skype při vypnutých emotikonách a + nahrazuje * tam, kde text uzavřený v hvězdičkách chat přepisuje jako tučný.

I v digitální éře zůstává potřeba dát své pocity najevo i jinak než jenom slovy (což může taky souviset s tím, že jazykový kód internetové generace táhne do všech pekel, ale tohle měl být optimistický článek). To že k tomu vznikla celá škála "neslov" je přirozené - otázkou zůstává, zda jde o mutaci výhodnou či chorobnou.

Tuto otázku (ve štěpené podobě) bych rád předložil čtenářům: Používáte v digitální komunikaci emotikony a zkratky? Jak moc? Myslíte, že to má dopad na vaše čtenáře? A na vás samotné?

3 komentáře:

  1. Cítím se nesvá, když píšu školiteli a nemůžu použít smajlíka. Ono je jednodušší a úspornější napsat ":)", než to složitě rozepisovat celou větou.
    Ne všechny smajlíky se ale píšou lehce, např.
    キタ ━━━ヽ(´・ω・`)ノ ━━━!!
    Hledejte na klávesnici omegu XD
    Už je používá i máma, ale vymýšlí si vlastní, takže pak nevím, co tím vlastně chtěla říct...

    OdpovědětVymazat
  2. Moje mamka zásadně používá :?( ... A asi třikrát do roka objeví význam zkratky LOL.

    OdpovědětVymazat
  3. Ja fakt nevim, ale prijde mi zvlastni pouzivat smajliky v konverzaci s nekym 'vyssim'. . Jak je v clanku ze v univerzitni korespondenci, to si neumim predstavit. . o.O
    Ale jinak je to podle me dobre, proc ne, take si obcas vymyslim vlastni, kdyz mi prijde, ze soucasni neodpovidaji potrebe, ale vetsinou pouzivam jiz zazite >_>
    A libi se mi ta myslenka 'polidstit stroje' ^-^

    OdpovědětVymazat